ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗ ΓΗ

2015-01-18 12:32

γλώσσα είναι το μέσο με το οποίοεπικοινωνούν οι άνθρωποι .

Με τη βοήθεια της ανταλλάσσουν απόψεις,γνώσειςιδέες.

Αναπτύσσουν τα γράμματα, τις τέχνες τονπολιτισμό.

Όλοι οι λαοί δε μιλούν την ίδια γλώσσα.

Υπάρχουν 7.150 διαφορετικές γλώσσες σε όλο τον κόσμο , σύμφωνα με το ethnologue.
(μαζί με τις διαλέκτους)

Κάποιοι γλωσσολόγοι εκτιμούν ότι στα επόμενα 100 χρόνια θα υπάρχουν μόλις 500 γλώσσες στον κόσμο, κυρίως γιατί οι «μεγάλες» γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα, «καταβροχθίζουν» τις υπόλοιπες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχουν950 περίπου γλώσσες που μιλούνται από 
1 - 100 το πολύ ανθρώπους
 , κι αυτοί μεγάλης ηλικίας.

Oi πρώτες γλώσσες έχουν τις ρίζες τους στις γλώσσες των ομάδων του Homo sapiens που ζούσαν στην Αφρική πριν από 150.000 περίπου χρόνια.

 

Όταν ομάδες Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική και εγκαταστάθηκαν στην Ασία και στην Ευρώπη, πήραν μαζί τους και τις γλώσσες τους, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν χωριστά η μία από την άλλη.

 

το περιβάλλον στο οποίο ρίζωσαν οι διάφορες ανθρώπινες ομάδες, ο τρόπος ζωής τους, οι κλιματικές συνθήκες κτλ. συνέβαλλαν στην εξέλιξη των γλωσσών σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

 

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε στην ανθρώπινη ιστορία υπήρχαν τουλάχιστον 100.000 γλώσσες και ότι περισσότερο απο το 90% από αυτές έχουν εξαφανιστεί.

 Οι γλώσσες διακρίνονται σε νεκρές καιζωντανές.

 

Σε αυτές δηλαδή που κανένας λαός δε χρησιμοποιεί πλέον (πχ λατινική) και σε αυτές που βρίσκονται σε χρήση (πχ ιταλική).

 

   Ακόμη διακρίνονται σε φυσικές καιτεχνητές γλώσσες.

 

Αυτές που προέκυψαν φυσιολογικά από την εξέλιξη της γλώσσας (πχ νεοελληνική) και κατασκευασμένες για συγκεκριμένους σκοπούς (πχ εσπεράντο).

 

   Τέλος διακρίνονται σε γλώσσες μητρικέςκαι επικοινωνίας.

 

 

Σε αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι μιας γλωσσικής κοινότητας (πχ τα πορτογαλικά για τους Πορτογάλους) και σε αυτές που χρησιμοποιούν οι γλωσσικές κοινότητες για να συνεννοηθούν (πχ τα αγγλικά για τους Ινδούς).

Oι δέκα πιο διαδεδομένες γλώσσες στον πλανήτη

 

Μπορεί όλοι μας να νομίζουμε πως σε όποιο μέρος του κόσμου και αν πάμε θα μπορούμε να συνεννοηθούμε με τα αγγλικά ωστόσο η αγγλική γλώσσα καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση στην λίστα με τις δέκα πιο διαδεδομένες γλώσσες στον πλανήτη.

 

10. Γερμανικά (118.000.000)

Ομιλούνται εκτός από τη Γερμανία, στην Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν σαν επίσημη γλώσσα αλλά και από γερμανικές μειονότητες σε άλλες γειτονικές χώρες.

9. Ιαπωνικά (123.000.000)

Οι περισσότεροι ομιλούντες την ιαπωνική είναι κάτοικοι Ιαπωνίας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί Ιάπωνες στην Νότιο Κορέα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα στα νησιά Παλάου.

8. Πορτογαλικά (220.000.000)

Αν και μικρή χώρα η Πορτογαλία, η γλώσσα της είναι ευρύτατα διαδεδομένη λόγω του αποικιακού της παρελθόντος. Τα πορτογαλικά είναι επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας αλλά και σε χώρες της Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήριο ή του Ινδικού όπως το Ανατολικό Τιμόρ.

7. Bengali (250.000.000)

Ομιλείται κατά κύριο λόγο στο Μπαγκλαντές και στος γύρω περιοχές.

6. Ρωσικά (250.000.000)

Επίσημη γλώσσα, εκτός από τη Ρωσία, στις περισσότερες δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Μεγάλο πλήθος ρωσώφωνων ζουν στην Ουκρανία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

5. Αραβικά (440.000.000)

Με διάφορες παραλλαγές χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου αλλά και στις χώρες του Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική). Είναι επίσημη γλώσσα σε 26 χώρες περιλαμβανομένου του Ισραήλ.

4. Αγγλικά (450.000.000)

Επίσημη γλώσσα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, και πολλών άλλων χωρών όπως των ΗΠΑ. Εκατομμύρια ανθρώπων όμως την έχουν ως δεύτερη γλώσσα και εάν υπολογίζονταν και αυτοί τότε ίσως θα καταλάμβανε την  πρώτη θέση στην παρούσα λίστα.

3. Hinti-Urdu (490.000.000)

Παρόλο που η Ινδία έχει πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομύριο, η παρουσία πολλών διαλέκτων οδηγεί την κύρια γλωσσα στη χρήση από λιγότερο από το μισό του πληθυσμού! Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν. Η hinti είναι επίσημη γλώσσα στην Ινδία ενώ η urdu στο Πακιστάν. Ωστόσο είναι απόλυτα συγγενείς γλώσσες και μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σα μία.

2. Ισπανικά (500.000.000)

Μια ακόμη γλώσσα που οφείλει τη διάδοσή της στο αποικιακό παρελθόν της Ισπανίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Λατινικής Αμερικής μιλά ισπανικά ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο όλο και αυξάνεται έχει την ισπανική ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα.

1. Κινεζικά (1.025.000.000)

Ο λόγος συγκεκριμένα για την μανδαρίνικη διάλεκτο καθώς υπάρχουν πολλές στην Κίνα μεταξύ των οποίων και η καντονέζικη.

 

Πηγή: Αυτές είναι οι δέκα πιο διαδεδομένες γλώσσες στον πλανήτη |https://www.iefimerida.gr/